falen en weer opstaan

Na een moeilijke scheiding en een aantal tijdelijke woonplekken vond Bob (46, theoloog) eindelijk een fijn huis in een klein dorp. In plaats van rust kreeg hij een flinke portie onverwerkt leed op zijn bordje. Het werd winter en donker en Bob werd bevangen door ‘denkpaniek’.

Wat ging er mis?
Ik werd van mijn sokken geblazen door het verdriet om wat er allemaal was misgegaan. Mijn achtergebleven spullen ophalen bij mijn ex bleek veel moeilijker dan ik gedacht had. Ineens drong het tot me door dat het definitief was. Ik ging mezelf verwijten maken en twijfelde aan alles. Ook aan de beslissing om weg te gaan bij mijn vrouw. Eigenlijk twijfelde ik aan alle beslissingen die ik gemaakt had in mijn leven. Want wat had het me gebracht? Het was niet gelukt om onze relatie te redden. Mijn hoofd bleef maar analyseren en proberen te begrijpen. Er was heel veel intern gediscussieer. Ontspannen kon ik niet en ik was voortdurend alert op wat er mis kon gaan, want waarschijnlijk zou ik nog wel meer verkeerde beslissingen gaan nemen.

Wat vond je het ergste dat gebeurd was?
Het was me niet gelukt om mijn gezin bij elkaar te houden.

Je ging in een afgelegen dorp wonen. Bewust?
Mijn hart ging uit naar die rustige plek met natuur in de buurt, dat was een heel duidelijk gevoel. Achteraf zie ik duidelijk dat ik de confrontatie heb opgezocht. Die kant zit in mij. Je zal mij nooit horen zeggen dat het ‘z’n gangetje’ gaat. Ik ben altijd wel iets aan het onderzoeken of ergens mee aan het worstelen. Dit was wel een flinke kluif om aan te gaan.

Heb je hulp gezocht?
Over alle hulptroepen die ik heb ingeschakeld zou ik een Bridget Jones-achtig boek kunnen schrijven. Ik ben bij een acupuncturist geweest, een diepe-bindweefsel-masseur, een Kashmirische masseuse, heb opstellingen gedaan, rebalancing, cranio-sacraaltherapie en ben zelfs gaan biechten bij een pastoor, voor het eerst. Mijn vrienden heb ik wel gesproken, maar niet echt om hulp gevraagd. Dat doen mannen niet.

Hielpen die hulptroepen?
Het helpt om niet heel de tijd in de controletoren van je bestaan te zitten. Dit zijn allemaal methodes om daar uit te komen. Acupunctuur en massage maakten mijn verstarde lijf weer los. Er kwam weer beweging in mijn systeem. Door rebalancing leerde ik voelen en waarnemen wat er in mijn lichaam gebeurt bij angst. Ook het biechten was fijn. Ik vertelde de pastoor dat ik het gevoel had dat ik faalde. Hij zei: ‘Je hebt je uiterste best gedaan maar het is niet gelukt. Wat heb je dan misgedaan?’ Dat kon ik heel goed gebruiken: het was misgegaan maar ik had niet iets misgedaan. Dan kan je niet volhouden dat je gefaald hebt.

Heeft God jou kunnen troosten in die moeilijke tijd?
(Het blijft lang stil) Ik ben blijven ademen, blijven leven en dat heeft veel met God te maken. Het ging allemaal gewoon door, zelfs in mijn verwarring. Ik zie dat niet als troost, maar wel als voorwaarde, want dood kom je niet veel verder… Het leven troost. Bij God en troost zit je voor mij te dicht bij het beeld van een God die iets zit te besturen. Dat gevoel heb ik niet. Mijn idee van God heeft meer te maken met creativiteit en beweging en dat het leven niet om mij draait. Dat ik een van de vele vormen ben waarin het leven zich botviert. En dat dat soms pijn doet.

Wat voor inzichten heb je gehad?
Er zijn verschillende manieren om met zo’n crisis om te gaan. Je kan denken: ‘Ik heb een probleem, daar moet ik zo snel mogelijk vanaf’. Of je kan accepteren dat dit een fase van je leven is, waar je doorheen moet. Je kan er zelf niet zoveel aan doen. Dat is echt een ander perspectief. Ik hoorde mezelf op een avond tegen een vriend zeggen: ‘Ik zit in de woestijn, ik vind het verrekkes lang duren en ik weet niet welke kant ik op moet’. Dat beeld van de woestijn is klassiek: de mystici trekken ook altijd eerst de leegte in of de nacht. Op een plek waar weinig is, kom je jezelf immers het hardste tegen.

Ik ben veel de natuur in gegaan. Soms veranderde het weer en zag ik hoe de dieren zich aanpasten. Als het gaat stormen gaan ze een beetje krom staan of schuilen achter een boom. Ze zijn niet bezig de storm te vervloeken, het stormt gewoon. Als ik ergens een tijdje gewoon ging zitten, stopte ik na verloop van tijd met knokken tegen mijn donkere wolken. Ik heb daar een keer een voor- en na-selfie genomen. Het verschil van uitdrukking in mijn gezicht was ongelofelijk.

Wat op moeilijke momenten ook hielp, was hardop zeggen: ‘Ik ben bevangen door angst’. Je creëert dan afstand en identificeert jezelf niet 100% met die angst. Anders raak je, denk ik, in een psychose.

Ik moest iets loslaten. Het hele christendom draait om doodgaan en weer opstaan. Het is doodeng, maar het is waar: het voelt als doodgaan voor er iets nieuws kan gebeuren.

Wat heb je losgelaten?
Ten eerste: de noodzaak om het antwoord te vinden op wat ik allemaal fout heb gedaan. Ten tweede: de kramp dat ik het beter moet doen dan dat ik het doe, dat ik niet mag falen. Dit moet ik echt blijven oefenen, want het is hardnekkig.

Ik wil graag leren om het leven zo zien: een mengeling van geluk en pijn, slagen en falen. Dit is er nu en ik geniet er enorm van. Zin en onzin bestaan door elkaar heen. Het is een misverstand te denken dat je pas gelukkig kunt zijn totdat alle problemen zijn opgelost want dat gebeurt natuurlijk nooit. Ik wil aanwezig zijn bij wat er is. Dat is de grootste truc.

kwabjes kijken

Na een oproep op Facebook stroomde onze mailbox niet bepaald vol. Dat snappen we, het is best confronterend om je spekjes te (laten) fotograferen. Daarom: hulde aan alle 8 inzenders, jullie hebben lef! We hebben de foto’s analoog afgedrukt op extra zacht fotopapier voor een intiem effect. Een deskundige jury geeft commentaar:

kwab8_650‘Een ontroerend, overbloezend kwabje. Wat heeft de fotograaf gevoelig gespeeld met licht. Kijk hoe de onderste haartjes fonkelen! Ook mooi: het contrast tussen het harde denim en de zachte materie erboven. De inzender zelf zegt: ‘Dit is echt heeeel erg! Dat je buik zich gewoon niks aantrekt van je broekmaat!’

 

kwab3_600‘De haast Mondriaan-achtige vlakverdeling maakt van deze inzending een spannend beeld. De afbuigende horizontale plooi suggereert een bolling. Maar is dat zo? Zien we daar ook een Gulden Snede? Vragen die intrigeren en ook een tikje irriteren. Sterk hoor!’

 

kwab2_600

‘De ronde lijnen in deze foto zijn bijna hypnotiserend. De concentrische beweging verhoudt zich als een stylistische uitdaging tot de donkere, onbeweeglijke constellatie aan de bovenzijde van het beeld. Gedurfd en poëtisch!’

 

kwab1_600

‘Dit werk, genaamd ‘Bodyscape’ laat het lichaam als landschap zien. De meanderende horizon brengt een scheiding aan tussen het beweeglijke land (verbeeld door de richting van de haren) en de stille lucht erboven. Door het geringe verschil in kleur suggereert de maker een eenheid tussen die twee…’

 

kwab6_650

‘De beroering van de hand aan het armkwabje laat de verbinding tussen hangen (overgave) en ondersteunen (kracht) zien. ‘Kom maar, ik vang je op als je valt’ lijkt de foto te willen zeggen. Een statement tegen de steeds hardere en egocentrischere wereld. En een verlangen naar een zorgzame en compassievolle samenleving.’

 

kwab5_650

‘Hou van mijn buik’ is duidelijk de boodschap van deze krachtige pose. De manipulatie van de vetvorm is een commentaar op lichaamsverminkende technieken als Liposuctie en Cryo Lipolyse. Het toch ook speelse beeld wordt versterkt door de lichtblauwe, slordig aangebrachte nailpolish.’

 

kwab4_650

‘In deze foto lijkt de navel je uitdagend aan te kijken. ‘Mot je wat?’ Een provocatief maar stylistisch kwetsbaar beeld, gevat in een beperkt maar slim gekozen kleurpallet.

 

kwab7_650

‘De bovenste twee golvende plooien verbeelden dichtgeknepen ogen en de onderste horizontale lijn laat een strakke mond zien. Alsof de bezitter van dit lichaam zich afsluit van de wereld, die strak staat van oordelen en lichaamseisen. Een krachtige afsluiter.’

 

De kans dat je helemaal van je kwabjes afkomt door dieet en sport is best klein. Zeker als je ouder wordt, is het schier onmogelijk om de boel nog strak te krijgen. Dus laten we onze vetjes accepteren en omarmen. We wonen nu eenmaal in een deel van de wereld waar voedsel in overvloed is. Geen wonder dat we dan soms net iets teveel eten. Om al dat lekkers links te laten liggen, vraagt om bovenmenselijke wilskracht.
Zie je kwab als een lekker zacht kussentje waar geliefden hun hoofd op kunnen vleien. Geniet van de schaduwen en highlights die ontstaan als je kwabje licht ziet; ze geven reliëf aan het leven. Kwabjes zijn het resultaat van al het lekkers dat je hebt mogen eten. Weet je nog die vele chocoladeletters, marsepeinen varkentjes, gezellige drankjes en bijpassende hompen kaas? Hmmm, wat was dat heerlijk, hè? Je kwabje herinnert je aan deze fijne schransmomenten. Schaam je niet langer maar wees trots op dat extra stukje jou!

social media jeuk: wilt u dit nooit meer doen?

We doen het elke dag weer, sommige mensen zelfs meerdere keren: even door Facebook scrollen. Kijken of er nog iets is gebeurd dat je niet wilt missen. Maar denk je ooit: ‘Verrek! Hier zat ik op te wachten!’ Nee. Een vage bekende vindt een geplette banaan onderin de tas van haar zoontje (foto!), een andere ‘vriend’ deelt een tenenkrommende tegeltjeswijsheid (2 likes), en ook onmisbaar: een foto van een slapende poes op een kussentje, met als enige reactie die van de poster zelf: ‘Brutus is inmiddels wakker geworden en kijkt heel wazig, haha (nóg een (onscherpe, grappig!) foto).
Het regende dan ook reacties op de oproep van Bummer Magazine ‘waar ergert u zich aan op de sociale media?’ Misschien hadden we beter kunnen vragen waar u zich niet aan ergert, want eigenlijk kwamen alle onderwerpen wel zo’n beetje voorbij. Wilt u het volgende nóóit meer doen:

Zelfverheerlijking
Zelfverheerlijking staat met stip bovenaan in de social media ergernislijst. De meeste klachten gaan daarover. Alleen maar selfies plaatsen, uw volgers gruwen ervan. Hetzelfde geldt voor foto’s van uw kinderen. Ergens inchecken zodat de wereld weet waar je bent. Nee. Dat willen wij dus niet weten. Ook niet als er een leuk concertje/lekker wijntje/uitmuntend dinertje is. Tweets óók delen op Facebook: Een keer is wel genoeg. Of heb je soms aandacht tekort? Ook om je (twee)wekelijkse hardlooprondje zitten we niet te springen, noch om foto’s van je avondmaaltijd.
En dat je je eigen bericht leuk vindt, hoef je niet aan te klikken hoor. Dat snappen we zo ook wel.

Mysteries
Stuur nooit een vriendschapsverzoek aan een onbekende. Dat vindt die onbekende eng, vooral als je weduwnaar bent. Ook niet doen: een zinnetje plaatsen als ‘wat een rotdag vandaag!’ Wij blijven dan de hele dag in ons hoofd zitten met de vraag: wat is hier aan de hand? Ook heel mysterieus: mensen die anoniem op Facebook zitten. Hallo! Het heet FACEbook. Laat je gezicht dus zien.

Dieren
Hier kunnen we kort over zijn: Stop. Wil je ook maar iets harigs plaatsen, bedenk je. Wij vinden al die schattige poesjes niet leuk. En ook uitgemergelde en geslagen honden/paarden/hangbuikzwijntjes: nee. We snappen zo ook wel dat dierenleed niet kan, er is toch niemand die dat wél vindt? En zélfs van een grappig huisdier met een eigen account krijgen wij ondraaglijke jeuk.

fotohondjes

 

i-don-t-give-a-baby-rats-a-1381661

Persoonlijk
Je moeder is dood en je zet het op Facebook. Hoe te reageren? We kennen je eigenlijk niet zo heel goed. Nu wordt je bericht ook nog geliked. Wij raken plaatsvervangend in de war. De hele dag denken we aan je moeder die we niet kennen. Of eigenlijk aan je bericht. En aan de likes. En aan de mensen die je sterkte wensen of condoleren. Allemaal achter elkaar. Piet: ‘Sterkte.’ Herman: ‘Gecondoleerd.’ Claudia: ‘Sterkte en gecondoleerd’. Moeten wij ook reageren en hoe dan? Ook met ‘sterkte’? Of toch met ’gecondoleerd’? Is het niet raar om te reageren terwijl je iemand maar één keer hebt gesproken? Zoveel zien van iemand die we amper kennen voelt een beetje gluurderig.

Ook erg ongemakkelijk: Als ‘vrienden’ van je verwachten dat je alles van ze weet ‘want dat deelde ik op Facebook.’ Hallo! Denk je dat wij alles lezen? Mensen die veel plaatsen, hebben wij allang ontvolgd. Maar ja, dat kunnen wij natuurlijk niet zeggen. Dus redden wij ons hachje met de quote: ‘Zo gek, dat Facebook-algoritme.’

Wereldschokkende gebeurtenissen
Jawel. Er gebeurt een hoop ellendigs op de wereld. Neem David Bowie. De beste man gaat dood. En wat doen wij? Allereerst is er de wedstrijd: wie zet het het eerst online? Daarna komt het verdriet: ‘Man man, wat zal ik je missen.’ Missen? David Bowie? Hoe lang geleden heb je zijn plaat gedraaid? Wanneer zag je hem voor het laatst? Wanneer sprak je voor het laatst over hem? Nog nooit hebben we de laatste twintig jaar ook maar iemand iets over Bowie horen zeggen, en ineens blijkt iedereen hartstochtelijk fan. En missen, ik bedoel, je hebt toch nog steeds al die cd’s in de kast? En wat denk je eigenlijk te bereiken met je post? Dat David Bowie na zijn dood nog even zijn Facebook checkt?
Ook heel erg: een aanslag in Frankrijk. Plotseling wappert bij alle vrienden een Franse vlag voor de neus. Als eerbetoon? Protest? Steun? Het is ons een raadsel. De Franse politiek stemt ons niet vrolijk. Dus waarom dat dwepen met die vlag? Enne… als de aanslag in pak ‘m beet Duitsland was geweest, hadden onze Facebookvrienden dan de Duitse vlag opgehangen?

Seks
Dat wij er allemaal verschrikkelijk lekker uitzien, weten we. Maar zullen we dat voortaan niet meer met elkaar delen? Dus: niet wulps en scheel met getuite lippen in de camera kijken met veel decolleté. En al helemaal niet in combinatie met borstvoeding geven.
Ook niet fijn: selfies van jouzelf en je slapende vriend in bed. Zwoele halfnaakte foto’s met melancholieke blik en zogenaamd veelzeggende teksten als: ‘Kan weer niet slapen’ en ‘Eenzaam en koud’. En dan de massale reacties: troostwoorden en complimenten van voornamelijk mannen. Wij blijven hier graag verschoond van. Brrr.

Getagd worden
Een lezeres schreef uit de grond van haar hart: ‘Vroeger bleven er tenminste nog slechts flarden van een nacht hangen.’ Nu, zo wil ze maar zeggen, weten al je vrienden wat je uitspookt. Hoe je dronken een maf dansje waagt op een fout feestje: je wordt getagd en zelfs je verre nicht in Alice Springs weet het. ‘Het eeuwig vastleggen van feestjes op social media is bijna een reden om niet meer naar feestjes te gaan.’

Spreuken
De allergrootste ergernis betreft toch wel de spreuken. Al die levenswijsheden kunnen ons gestolen worden. Maar misschien nog wel veel erger zijn de voorgedrukte tekstjes op een roze achtergrond met bijvoorbeeld: ‘Deel dit als je een fantastische zus hebt’. Waarop de zus dan ook nog mierzoet reageert met: ‘Hou ook van jou skattie, zou niet zonder je kunnen.’ Alsof je met je nagels over het schoolbord krast. Je hebt ze ook met ’trots op mezelf’. Lieve mensen, wilt u dit nooit meer doen?trots op mezelf
Wat kan wel? Nou, uhhhhh… Niks dus. Een lezeres vatte het zo samen: ‘Het is allemaal ergerlijk. En verslavend. Facebook is ramptoerisme, je wilt het niet zien maar je kijkt toch.’

Bummer legde deze inventarisatie van irritaties voor aan universitair hoofddocent Communicatie- en Informatiewetenschappen Jos Hornikx van de Radboud Universiteit. We vroegen hem waarom mensen toch kijken terwijl ze zich ergeren. Waarom storen we ons, hoe werkt dat? En, het belangrijkste: Jos heeft een inzicht dat er voor zorgt dat je je niet, of in ieder geval veel minder, ergert op social media. Je leest het allemaal in het artikel ‘een wetenschappelijke blik op social media jeuk’.

bummer weet ook geen raad, deel 1

BUMMER krijgt veel vragen van lezers die ergens mee zitten. We doen ons best je te helpen, ook al is dat soms moeilijk. Zit je ergens over te piekeren en kom je er niet uit, schroom niet en laat het ons weten via info@bummermagazine.nl. Hier alvast een greep uit de brieven die we binnenkregen.


Beste Bummer,
Ik ben een meisje van 17 en heb een probleem. Denk ik. Maar misschien is het ook wel niks. Omdat het heel gewoon is. Maar dat weet ik dus niet. Dus misschien kun je me helpen. Sinds kort heb ik een vriend van 18. Hij houdt nogal van zoenen en ik doe wel mee maar eigenlijk vind ik het niks. Het is zo nat. We gaan vaak uit en dan zoent hij mij en dan heb ik het gevoel dat ik daarna rondom mijn lippen kletsnat ben. Soms voel ik zelfs een beetje spuug over mijn kin lopen, brrr. Omdat ik hem niet wil kwetsen, durf ik mijn mond niet goed af te vegen daarna, maar ik ben ook bang dat het hele café al dat spuug ziet. Is het normaal dat je gezicht zo nat wordt van tongzoenen? Heeft iedereen dat? En hoe kan ik het ongemerkt het beste droogmaken? Want ik vind het toch geen prettig idee, zo’n nat gezicht.

Best meisje van 17,
Bummer kan zich goed voorstellen dat het niet prettig is om met een kletsnatte onderste helft van je hoofd rond te lopen. En dat nog wel in een druk café! Dat glimt van alle kanten en ziet er niet uit. Dan kan je nog zo’n leuk jurkje aanhebben, dit verknoeit het hele effect. Als je zegt dat het spuug over je kin loopt, drupt het dan ook op de grond? Kijk dan uit voor uitglijden, dat is helemaal genant. Inderdaad is het ten opzichte van je vriend niet aardig om je gezicht af te vegen. Hij zou dat als beledigend kunnen opvatten en dat wil je natuurlijk niet. Tja, moeilijke kwestie, meisje van 17! Accepteren en gewoon nat doorlopen lijkt Bummer geen optie. Maar afvegen en je vriend afwijzen ook niet. Lastig, hoor…


Lieve Bummer,
Mijn vrouw is een schat hoor. We hebben veel gemeenschappelijke interesses en hebben het na al die jaren nog steeds heel gezellig. Maar er is iets waar we heel verschillend in zijn. En waar ik me erg aan erger. We hebben namelijk een totaal verschillende opvatting over hoe de vaatwasser ingeruimd hoort te worden. Ik sorteer al vooraf. Ik zet de groene lunchborden netjes naast elkaar, dan de grote borden en vervolgens groepeer ik de ontbijtkommetjes. Ook bij het bestek stop ik alle messen in 1 vakje, de vorken in het vakje ernaast etc. Mijn vrouw daarentegen zet alles door elkaar! En ze zet het bestek precies omgekeerd in de bakjes. Met de ‘kopjes’ naarboven. Als ik de vaatwasser uitruim, moet ik alles eerst uitzoeken en dat vind ik zo stom en onpraktisch! Ik krijg er acuut een slecht humeur van. Bummer, wat moet ik hiermee?
Afzender: Een soms best radeloze man

Beste best radeloze man,
Uw vrouw is een schat? U hebt het heel gezellig? Denkt uw vrouw er ook zo over? Bummer denk het niet! Als een vrouw alles door elkaar in de vaatwasser zet, kan dat maar een ding betekenen: zij is ontevreden met een grote O. Staan de borden niet op kleur en vorm gesorteerd? Dan schreeuwt zij om aandacht. Worden ontbijtkommetjes, thee-, en koffiekopjes kris kras door elkaar gezet? Dan heeft zij dringend uw fysieke toewijding nodig. U ziet: over de borden, de kopjes en de kommetjes hoeft u zich geen grote zorgen te maken, dat is met een beetje liefde eenvoudig te verhelpen. Neem eens een bosje fresia’s voor uw vrouw mee of een lekker zeepje. Waar Bummer zich ernstiger zorgen om maak is het omgekeerd bestek. Het toont dat uw vrouw niet van u houdt; zij probeert u letsel toe te brengen. Er zit maar een ding op: koop plastic bestek. Dit kunt u na gebruik wegwerpen óf, zo uw vrouw dit wenst, zonder ongelukken verkeerd om in de vaatwasser zetten. Bummer wenst u een schone vaat en veel huiselijk geluk.


Hoi Bummer,
De zwager van mijn neef, die zijn dochter heeft een klein maar slecht opgevoed hondje. Dat hondje knaagt aan het vloerkleed. Maar het broertje van die dochter is allergisch voor stof en dierenhaar. Dus daar moet veel gestofzuigd worden. Nu is die kapot gegaan omdat er ook steentjes zijn opgezogen en het blijkt dus dat dat niet goed is. Omdat ze niet zoveel geld hebben omdat die vader (de zwager van mijn neef) werkeloos is en zijn vrouw niet kan werken omdat ze sinds vorig jaar een zeldzame soort van reuma heeft, waarvan de dokters niet weten wat ze er mee aanmoeten, zelfs niet na talloze onderzoeken in het ziekenhuis, is een nieuwe stofzuiger kopen niet mogelijk. En eigenlijk moeten ze ook een nieuw vloerkleed want door de gaten, die dat hondje heeft geknaagd, valt die moeder, die door de reuma niet meer zo stevig op haar voeten staat, steeds over dat kleed. Wat zou u adviseren, Bummer?
Afzender: Harrie (55)

Hoi Harrie,
Ik zou me maar niet zo druk maken om zulke verre familie, Harrie.
Succes met alles verder.


Lees ook Bummer weet ook geen raad, deel 2

Tekst: Iris Wolf en Jet Westbroek

bummer jaarhoroscoop

WATERMAN 21 januari t/m 18 februari
Liefde Je relatie loopt in de loop van het jaar een flinke deuk op omdat partner meer van de hond houdt dan van jou. In het najaar ontdek je dat jij eigenlijk ook meer van de hond houdt. Er is een nieuwe balans. Als de hond eind november onverwacht overlijdt, komt jullie verhouding op losse schroeven te staan.
Werk Je dacht dat het niet mogelijk was, maar je werk wordt nog saaier dan het nu al is. In november is het zo erg dat je gaat gillen.
Gezondheid In de loop van het voorjaar krijg je een rare jeukende uitslag op alle ledematen. Je consulteert een huidarts, een chinese kruidendokter en een rebalancer. Niets helpt. Het verdwijnt even snel als het opgekomen is in het najaar van 2017.

VISSEN 19 februari t/m 20 maart
Liefde Ook dit jaar gaat het niet lukken om een fijne stabiele relatie te krijgen. Er zijn wat one-nightstands maar daar word je eigenlijk alleen maar nog ongelukkiger van.
Werk Je nieuwe collega haalt je in en je gaat solliciteren op andere banen. Je wordt dit jaar en ook in 2017 niet uitgenodigd voor een gesprek.
Gezondheid Op vakantie in Afrika loop je een onbekende bacterie op. Je verdrijft hem met een rituele reiniging. Daarbij beschadig je de darmen en heeft je darmflora en -fauna lang nodig om weer tot bloei te komen.

RAM 21 maart t/m 20 april
Liefde Je verveelt je in je relatie en gaat op zoek naar opwinding buiten de deur. De SOA die je daar oploopt sluimert het hele jaar maar wordt net voor Kerst ontdekt door je partner.
Werk Het bedrijf waar je werkt gaat in de tweede helft van 2015 failliet. Voor het zover is, is er een periode van grote onzekerheid en blijken je collega’s allemaal te vechten voor hun positie. Je wint niet.
Gezondheid Je slaapt slecht door alle onrust in je leven. De slaappillen die je gaat slikken werken slechts een paar uurtjes, maar je raakt er wel aan verslaafd.

STIER 21 april t/m 21 mei
Liefde Er zijn in het voorjaar 5 mensen verliefd op je. Lange tijd kan je niet kiezen. Als je in de nazomer dan toch je keuze maakt, is die persoon net op iemand anders verliefd geworden.
Werk Jouw werk blijkt een uitstervend ambacht te zijn. Door internet is wat jij doet helemaal overbodig geworden. Je eet je huis op en vraagt een uitkering aan.
Gezondheid In januari start je met hardlopen. In februari krijg je een blessure die maar langzaam geneest. In juni trek je je hardloopschoenen weer aan, maar nog voor het einde van de straat schiet er een zweepslag in je rechterkuit.

TWEELINGEN 22 mei t/m 21 juni
Liefde Na een eindeloze reeks internet-dates gooi je in het najaar de handdoek in de ring. Voor jou geen ongemakkelijke ontmoetingen in stationsrestauraties meer dit jaar. Je huilt hard bij de kerstuitzending van ‘All you need is love’.
Werk Door een reorganisatie moet je vanaf maart elke dag naar de andere kant van het land. Je nieuwe collega’s zijn eenkennig en negeren je. Je takenpakket lijkt in het begin uitdagend maar verveelt al snel.
Gezondheid Je conditie is beroerd. Om daar verandering in te brengen neem je een abonnement op de sportschool. Na 3 maanden heb je door dat het erg saai is en je stopt abrupt. Je conditie zakt snel weer in.

KREEFT 22 juni t/m 23 juli
Liefde Je poes wordt volwassen, is veel weg van huis en heeft meer oog voor katers dan voor jou. Je hamster overlijdt in de tweede helft van juli.
Werk De collega, die tegenover je zit, vindt een andere baan. Met je nieuwe collega klikt het niet. Hij heeft een raar gevoel voor humor en een beangstigende lach. Je betrapt hem een keer terwijl hij aan de zitting van je stoel snuffelt.
Gezondheid Doordat je de jaarlijkse controles op je cv ketel hebt genegeerd, ontploft je huis. De lichamelijke schade valt mee, want je was net buiten je poes aan het zoeken. De psychische impact is wel groot: je hebt in één klap een fobie voor harde knallen. Oud en nieuw breng je door onder het krukje op de badkamer.

LEEUW 24 juli t/m 23 augustus
Liefde Na jarenlang als single geleefd te hebben, vind je begin januari een lieve partner. Het voelt zo meant-to-be dat jullie na 3 weken gaan trouwen en samenwonen. Je merkt al snel dat je single-leven zo gek nog niet was. Na een knallende ruzie over de inrichting van de vaatwasser, vraag je de echtscheiding aan. Het wordt een slepende kwestie die pas eind november eindigt.
Werk Door de scheidingsperikelen presteer je fors minder in je veeleisende job. Je positie in het managementteam wordt niet verlengd en je salaris daalt aanzienlijk. Je verruilt noodgedwongen de AH excellent-produkten voor de kant-en-klaar maaltijdzakken van de Action.
Gezondheid Door een tekort aan vitamines ontwikkel je scheurbuik. Na een korte opname in het ziekenhuis herstel je moeizaam.

MAAGD 24 augustus t/m 23 september
Liefde Communiceren was al nooit de sterkste kant van je partner. Halverwege 2016 bereikt het een dieptepunt. De enige woorden die er uit komen zijn ‘nee’ en ‘nou en?’. Jullie gaan in relatietherapie. De therapeut ziet er halverwege de tweede sessie geen heil meer in en verlaat overstuur de kamer.
Werk Je vindt je huidige werk niet meer leuk en je laat je omscholen tot kraanmachinist. Maar omdat alle Maagden van Nederland dat ook doen blijkt de beloofde baangarantie niet veel waard. Je belandt in de WW.
Gezondheid Niet werken is niet goed voor jouw mentale gezondheid. Je krijgt depressieve en destructieve gevoelens en gaat veel drinken. Hier blijf je eigenlijk heel je leven last van hebben.

WEEGSCHAAL 24 september t/m 23 oktober
Liefde Je partner ontdekt dat je niet vreemdgaat. En dat terwijl jullie een vrije relatie hebben. Dit zorgt voor extreme spanningen en een krampachtig sex-avontuur na de vrijmibo met je leidingevende.
Werk Je collega’s hebben jullie erotisch rendez-vous ontdekt en vertellen het aan de echtgenoot. Je leidinggevende moet kiezen tussen jou en de echtgenoot en kiest niet voor jou. Je wordt weggehoond.
Gezondheid Je verliest veel gewicht door alle zorgen. Je figuur gaat er aanzienlijk op vooruit maar omdat je altijd zorgelijk kijkt, ontwikkel je diepe rimpels en wordt je per saldo niet aantrekkelijker.

SCHORPIOEN 24 oktober t/m 22 november
Liefde Je gaat samenwonen met een, op het eerste oog, lieve partner. Maar al snel merk je dat hij/zij een geniepige feeder is. Voordat je het doorhebt weeg je meer dan 100 kilo en ben je zwaar suikerverslaafd.
Werk Je moet je baan opgeven want je past niet meer in je werkuniform.
Gezondheid Het glazuur op je tanden en kiezen heeft het zwaar te verduren. Je gebit stort in de tweede helft van oktober in. Net na de Kerst kan je, na de nodige klikimplantaten, weer eten.

BOOGSCHUTTER 23 november t/m 22 december
Liefde Veel bewonderaars dit jaar voor de Boogschutter. Vele kortstondige affaires later (soms wel drie tegelijk) komt er een zwangerschap in het spel. Wie is de vader? Of: ben ik wel de vader?
Werk Tijdens een teambuildingsweekend in de Ardennen ontdekt je baas dat je een einzelgänger bent. Je wordt gestraft je met een 0-urencontract en verbannen naar de flexibele schil.
Gezondheid Moe moe moe: zo voel je je tot half december. Daarna gaat het ietsje beter.

STEENBOK 23 december t/m 20 januari
Liefde Jij en je partner runnen een gesmeerd huishouden. Om de relatie spannend te houden gaan jullie vanaf april iedere maand samen een avondje uit. Helaas hebben jullie elkaar niet veel te vertellen en zijn jullie meestal voor elven weer thuis. Na de zomer gaan jullie daarom veel naar de film.
Werk Je wordt gepromoveerd tot leidinggevende. Maar al snel blijkt dat je geen natuurlijk gezag hebt. Je ondergeschikten dollen je voortdurend. De cursus Inspirerend Leiderschap slaat niet aan en je keert in maart alweer terug naar je oude baan die nu geen voldoening meer geeft.
Gezondheid Geen grote problemen dit jaar, enkel een klein ongemak: in de eerste helft van mei ontdek je dat je aambeien hebt. Je bestelt via internet een middeltje dat bezorgd wordt in een neutrale bruine envelop. Na 3 maanden zijn de grootste exemplaren geslonken tot formaat erwt. Met sinterklaas krijg je als surprise van de jongste een grote, van papiermaché geknutselde, tube Sperti-zalf.